Християнине, про що ти мрієш?

— Як же я мрію про новеньку машину!

— А я про те, щоб нарешті покінчити з боргами та зажити на широку ногу!

— Лиш би я вивчився вдало та побудував кар’єру, все решта не має значення. Лише тоді я відчую смак життя!!

Кожен з нас має свої мрії та погляди на життя. Набір стереотипів та шаблонів, за якими ми  намагаємося будувати життя, визначатиме його якість.  Добре це чи погано? Саме в цьому питанні постараємось розібратися.

Ми часто ставимо собі рамки, в які щосили намагаємося втиснути своє  буття. А що відбувається потім? Плани зазнають краху, все пішло не туди. Ого! Мрії та надії розбиті? Та ні! Просто до життя слід ставитися простіше, приймаючи до уваги похибку, яка трапляється і ті моменти, які не були сплановані тобою, але допущені в твоє життя Богом. Потрібно навчитися бути готовим до відкритого результату і що б не трапилось, вміщати його. Щодо мене, то менше за все хочеться, щоб життя було схожим на виробничий план. Можливо це було б  дуже продуктивно з огляду на економіку, але зовсім не цікаво.

clau0o7uxxcОднозначно, варто мати плани, мрії, стратегії, але також бути гнучким до змін та вміти перепрокласти шлях, як це робить  GPRS, коли машина пішла не за накресленим маршрутом. Я вчуся виходити з того, що є і не злитися. Тепер я інколи навіть ловлю задоволення від таких кардинальних незапланованих змін у житті.

Спостерігаючи за життям деяких моїх друзів-християн, я спробувала накреслити план їхнього «ідеального» християнства.  Ось що вийшло з того:

  • Народження (бажано у віруючій сім’ї);
  • Відвідування недільної школи;
  • Хрещення;
  • Відвідування підліткових клубів, молодіжних зустрічей, малих груп;
  • Служіння у церкві (як шаблон — спів у хорі);
  • Навчання в університеті, у рідкісних випадках – у духовній семінарії;
  • Хороша робота, дім, машина;
  • Своя власна зразкова християнська сім’я;
  • Народження дітей та їх виховання + забезпечення усім необхідним( їжа, одяг, освіта, відпочинок і тд);
  • Видання своїх дітей в окрему сім’ю ( одруження);
  • Виховання внуків;
  • Свій «вирішальний голос» у церковній раді;
  • Затишне життя у пригородньому домі;
  • Смерть — вічне життя із Богом.

51q9uxp1izc

Як вам такий план? Як на мене – непоганий. Щось можна додати, щось відняти, але загалом десь воно в межах такого списку. Після роздумів про усе це, в мене виникло контрзапитання: яку роль у цьому всьому відіграє Бог? Він мусить забезпечити цей соціальний пакет? Мені, знаєте, завжди по-доброму так здавалися милими молитви типу: «Боже, благослови моє життя!» Я думала: благослови для чого? Для того, щоб я міг безтурботно жити? Чи може благослови, щоб я міг знести усі труднощі та перешкоди, які заважають мені чинити волю Твою та все-таки  виконати її?

Чого ми просимо у Бога: стабільного християнського життя чи розширення наших кордонів, щоб ми могли бачити більше? Більше ніж «Я», більше ніж «МОЯ сім’я та діти», більше ніж «МОЇ друзі та МОЯ церква». Подивись на життя ширше аніж як на шаблон!

vv7dcnfgbtg

Можливо твою дитини не потрібно вчити в університеті 10 років, витрачаючи на це шалені гроші, щоб в результаті вона могла просто влаштуватись в житті. Можливо твої гроші можуть послужити краще, якщо ти побудуєш будинок для сиріт, які там набудуть собі справжніх батьків, а твоя дитина буде там служити, розповідаючи їм про Бога. Таким чином зможуть спастися десятки душ. Життя цих дітей теж зміниться на краще. І я не кажу, що це план для кожного. Вчитися, здобувати освіту та заробляти гроші теж може бути дане від Бога. Я лише хочу сказати, що Бог для кожного має задум, через який Він хоче розширити Царство Своє.

lsb2dj0nkeu

Але повір, ти не готовий почути цей поклик від Бога, коли у твоїй голові «шаблон». У такому випадку зовсім не ти раб у Бога, а Бог — твій раб! Всі ми прекрасно знаємо, що раб – той, у кого немає своєї власної волі. Він виконує лише те, що почує від Пана. Що чуєш ти? Чи можливо світ настільки полонив усі твої думки, що заглушив голос Бога?! Ти думаєш лише про новий одяг, нові поїздки на відпочинок, нові романтичні стосунки, нові можливості для додаткового заробітку? Про що ти мрієш  цілими днями? Це дуже ясно показує усі твої цінності.

Не говори нікому, як ти любиш Бога. Він бачить усе краще. Не розповідай, що поважаєш Його, коли ти зовсім не піклуєшся про Його справу на цій землі.

Я закликаю тебе викреслити з голови ШАБЛОН. Твоє життя не повинно бути таким. Бог має покликання для тебе, твоєї сім’ї, твоїх дітей. І все це НЕ для того, щоб влаштувати твоє особисте життя. Божий план завжди охоплює спасіння людей. Бог дивиться широко, відкрий очі і ти.

ookzvwavcuu

Я особисто знаю кількох людей, які пішли «ПРОТИ ТЕЧІЇ». Вони почули, чого Бог хоче від них . Хоча у них був налагоджений бізнес, були шалені прибутки, великі будинки, вони продали усе і пішли за покликом Бога. Тепер, завдяки служінню цих Божих слуг, багато людей стали спасенними, голодні – нагодованими, спраглі – напоєними, ув’язнені – відвіданими. Оскільки ці люди шукали Божої волі, вони почули і виконують її. Зараз вони живуть дуже скромно. Дехто – у «трущобах» Африки з хворими на СНІД дітьми, дехто – далеко від цивілізації, на березі озера, звідки і п’є воду і де купається. Об’єднує цих людей відчуття щастя, що вони на тому місці, куди їх покликав Бог. А це і справжнє блаженство.

Альона Бондарчук

Фото: Віктор Дубовенко

 

 

 

 

 

 

 

Християнине, про що ти мрієш?: 2 комментария

  1. Да,цікава стаття.Незнаю а,як може бути по другому,як можна бути віруючим і
    жити для себе,як ходити до церкви і не служити.У моєму випадку стали
    смислом мого життя, вони були заложенні Богом разом з даром Покаяння.Але то
    тільки в моєму випадку,бо мені крім життя і відати Господу і не було
    чого….

    Нравится

  2. …якщо ці слова статті не просто спостереження,… якщо ці думки не просто короткочасний подих вітру на глибокому морі серця, а палке бажання бути там де хоче Спаситель і робити те, що Він вважає за потрібне… то це серце, яке тягнеться до свободи від всього зайвого,свободи в здійсненні Господнього бажання любити,… знайде повноту блаженства і насолоди від повноцінного життя в близькості з Господом, Який наповняє все в усьому…
    P.S. «Я хотів би прожити все життя і навіть зустріти будь які обставини в житті, і навіть смерть, разом з таким серцем, будь де… головне, щоб в центрі Божої волі і в епіцентрі Його дій по спасінню інших людей»… «Найголовніше в житті бути там, де хоче Господь»…(місіонер з Папуа Нова Гвінея)

    Нравится

Оставьте комментарий